dinsdag 3 november 2009

Interview Marieke Voogt: van kleine tweejarigen tot behoorlijk zelfstandige vierjarigen

Wat is uw naam en wat is uw functie?
Marieke Voogt, manager peuterspeelzalen, peuteropvang en buitenkasten bij Stichting Welzijn Amersfoort.

Hoe lang doet u dit werk?
Nu bijna drie jaar. Daarvoor was ik leidinggevende op een kleiner kindercentrum.

Wat is de functie van een peuterspeelzaal?
Op een peuterspeelzaal bereiden we peuters voor op de basisschool. Peuters spelen samen (binnen en buiten, met allerlei verschillende materialen), zitten in de kring, zingen liedjes en knutselen veel. Spelenderwijs leren zo veel. Dat komt van pas op de basisschool.

Wat vindt u het erg dat er bezuinigd wordt op de Peuterspeelzalen en waarom vindt u dat?
Peuterspeelzalen hebben een belangrijke functie. Eigenlijk zou het voor ieder kind goed zijn om een peuterspeelzaal of - als beide ouders veel van huis zijn - een kinderdagverblijf te bezoeken. Ik ben van mening dat een peuterspeelzaal in elke wijk beschikbaar zou moeten zijn omdat je op die manier de meeste kinderen bereikt. Door te bezuinigen op peuterspeelzalen lopen we het risico deze belangrijke voorziening in wijken kwijt te raken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van de sluiting van de Peuterspeelzaal De Sleutel? Peuterspeelzaal de Sleutel gaat niet sluiten, maar zal op een andere locatie verder gaan. Jammer genoeg weten we nu nog niet op welke locatie dat is. We zijn druk bezig om een plek te zoeken, het liefst in de buurt van basisscholen. Hetzelfde geldt trouwens voor peuterspeelzaal de Tandem. Ook die wordt niet gesloten, maar verhuisd.

Als de Sleutel en Tandem gesloten worden en in de Emmauskerk komen, komen er dan ook minder groepen?
Nee dat is niet de bedoeling. In het Soesterkwartier houden we in principe de 7 peutergroepen die we daar nu hebben. Wel moeten we dan alle groepen 'goed bezet' houden. Dat betekent dat er voldoende kindjes op alle groepen komen. Daarvoor is het nodig dat we voor beide speelzalen een goede plek in de wijk vinden.

Wat gebeurt er met de kinderen als ze niet naar een peuterspeelzaal kunnen?
Op de peuterspeelzaal leren kinderen veel dingen die ze later nodig hebben. Als ze niet naar de peuterspeelzaal kunnen, kan het zijn dat ze daar in groep 1 last van hebben. Ze hebben dan nog niet geleerd om in een groep te werken en hebben moeite met dingen als in de kring zitten of luisteren naar de juf of meester. Omdat we op de peuterspeelzaal veel aandacht hebben voor het praten met elkaar, hebben peuters die de peuterspeelzaal bezocht hebben ook op dat gebied vaak een voorsprong.

Wat is uw leukste ervaring in het werk met peuters?
Zelf heb ik nooit op een peuterspeelzaal gewerkt. Wel vind ik het heel erg leuk om steeds weer te zien hoe de kleine tweejarigen tot al behoorlijk zelfstandige vierjarigen opgroeien. De ontwikkeling van de kinderen dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten